Povratak na LEKOVITO BILJE

NEVEN

Neven-lekovito-bilje-calendula-oficinalisNeven – calendula oficinalis

Neven je biljka koja podmlađuje i drugim imenom lek za kožu i rane. Zauzima zavidno mesto među domaćim lekovitim biljkama. Raste od 30-60cm visine. Cvetovi su žute do narandžasto-žute boje. Cela biljka je ispunjena sitnim dlačicama, stablo, cvetovi i listovi su aromatični i lepljivi na dodir.
Postoje dve vrste nevena, ali su podjednako lekovite obe vrste. Bere se leti i to samo zreli cvetovi. Lekoviti su cvet, stablo i listovi. Cvet se bere isključivo po sunčanom vremenu, s obzirom da je tad lekovitost biljke najveća. Cvetovi se zatim otpremaju u sušaru za sušenje. Ekstrakt se dobija iz suvih cvetova koji se dalje ugrađuje u proizvode. Ekstrakt nevena je bogat izvor lekovitih sastojaka.
Sadrži: 0.2-0.3% etarskog ulja u kome dominiraju seskviterpeni, masna ulja, kaučuk, smole, šećer, belančevine, fitosteroli, salicilne kiseline, enzimi. Koristi se za spoljnu ali i unutrašnju upotrebu.
Deluje kao antiflogistik – leči upalne procese. Interna upotreba zasniva se na antiflogističknom dejstvu (leči upalne procese) i spazmolitičnom dejstvu (opušta tonus glatke muskulature). Deluje antikancerogeno kod bolesti raka kože, materice i grla.
Neven je baktericidna biljka i služi kao antibiotik:
-Delotvoran je kod bolesti vena
-Pospešuje znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, umiruje grčeve
-Dobar je za jačanje imunog sistema
-Za rane koje teško zarastaju, za smirenje upala
Kod gnojnih rana i posekotina
Pomaže u lečenju psorijaze, kod čireva, promrzlina, opekotina, gljivičnih oboljenja, herpesa, mrlja na koži, staračkih pega, bradavica.
Koristan je za osobe koje imaju problema sa:
-Cirkulacijom
-Crvenilom kože lica
-Promrzlinama
-Reumatizmom
-Opekotinama
-Isčašenjima i povredama
-Dermatozma
-Strijama
-Ožiljcima

Zanimljivosti: Ukoliko su latice nevena u 7 sati ujutru još uvek zatvorene znalo se da će istog dana pasti kiša, zbog toga se nekad neven smatrao predskazateljem kiše.

 
Cenonik-rs Cenonik-bh Cenonik-CG Cenonik-MK