Povratak na LEKOVITO BILJE

KOPRIVA

Kopriva ( Urtica dioica )LEKOVITO-BILJE-Kopriva-Urtica-dioica-

NARODNI NAZIVI: Kopriva, obična kopriva, pasja kupina, žariga, žarulja, žegavica, žeža.

OPIS BILJKE: Kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1 1/2 metra. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetovi su. neugledni i zeleni, a oplođuju se pomoću vetra. Plod je malen, jednosemeni oraščić. Služi i kao industrijska i lekovita biljka. Koristi se list, koren i seme. svi delovi ove biljke se suše u hladu, a tek polse sušenja se iseckaju na sitne delove. Kopriva raste gotovo na svim staništima, obično pored puteva i zapuštenim terenima.

LEKOVITA SVOJSTVA: Kopriva sadrži veliki broj neorganskih elemenata koji su veoma potrebni našem organizmu, a to su gvožđe, magnezijum, natrijum, kalijum, silicijumova kiselina, kalcijum i fosfor, zatim hormone koji deluju na normalnu koncentraciju šećera u krvi, bitan enzim sekretin, taninsku i galusovu kiselinu, skrob , vitamin A i vitamin K.

LEKOVITOST KOPRIVE: Kopriva se ubraja u biljke koje su najbolje sredstvo za čišćenje krvi. Značajne količine vitamina A, raznih minerala, biljnih hormona i enzima sekretina, koji povoljno deluje na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, čini koprivu naročito podesnom za sprovođenje tzv.prolećnih terapija u obliku sveže ceđenog soka ili salate od koprive.
Naučno je dokazano još jedno lekovito delovanje koprive. Naime, pokazalo se da ekstrakt koprive može sniziti sadržaj šećera u krvi, što se pre svega odnosi na uticaj enzima sekretina na žlezde, koje izlučuju sokove za razgradnju masti, belančevina i ugljenih hidrata, kao npr. žlezda gušterača (pankreas). Ona je vrlo bitan lek za lečenje bolesti mokraćnih kanala. Kopriva poboljšava stolicu, pospešuje metabolizam, otklanja bledilo i malokrvnost i na kraju, jača imunitet, odnosno, otpornost našeg organizma prema bolestima. Takođe je dokazano da kopriva deluje i kod zaustavljanja krvarenja, jer leči povraćanje krvi, krvavi kašalj, krvavo mokrenje i prejako krvarenje kod menstruacije

master biolog Milica Nikolić

Fitoterapeutske osobine

(Urticae folium, Urtica dioica, Urticaceae)
Sastav :
·    18% mineral i hlorofila
·    Flavonoidi
·    Hlorogenska kiselina
·    Kafena kiselina
·    Masne kiseline
·    Kumarini
·    Lignani
·    Triterpeni
·    Steroli
·    U žarama koprive su prisutni : acetilholin, serotonin, histamine
Upotreba :
·    Dijabetes (snižavanje šećera u krvi)
·    Hemoroidi
·    Perut
·    Opadanje kose
·    Artritis
·    Reumatizam
·    Kod anemija
·    Diuretik
·    Simptomatska terapija benigne hiperplazije prostate
·    Sedativ
·    Zaustavljanje krvarenja (hemoroidi, ženska krvarenja)
Neželjene reakcije :
Može doći do gastrointestinalnih tegoba i alergiskih reakcija na koži.

Mr farmacije Dragana Rajić

Cenonik-rs Cenonik-bh Cenonik-CG Cenonik-MK