Povratak na LEKOVITO BILJE

KIČICA

Lekovito-bilje-kicica-Erythraea-centauriumKičica ( Erythraea centaurium )

NARODNI NAZIVI:  Ger, gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago cvece, dupčić, zlatna žuč, jezernica, kinin, kitičica, mala semenčina, mali stozlatnik, svedrc, sunčani cvet, crvena kičica, crveni kantarion

OPIS BILJKE: Od najranijih vremena bila je poznata gorka trava kičica (Erythraea centaurium) koju su drevni Grci zvali „žuč zemlje“. Istočni narodi smatrali su je čudotvornom, a kineski pripovedači, inspirisani lekovitim dejstvima, prenosili su generacijama divne priče o moćnoj kičici. Latinski naziv biljke potiče, prema jednom verovanju, od Kentaura Hirona, Ahilovog učitelja, a po drugom, od centum (sto) i aurum (zlato), tj. lek koji vredi stotinu zlatnika. Ova biljka raste na vlažnim i peščanim brdskim livadama i pašnjacima, oranicama, šumskim čistinama i obroncima. Često u tako velikom broju da se sve od nje zarumeni. Kičica je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, ima četvorougaonu, oko 30 centimetara visoku, šuplju stabljiku koja se pri vrhu grana. Listovi su jajoliko duguljasti, a cvetovi ružičasti, grozdasti, prave metlaste cvasti na vrhu stabljike i otvaraju se samo na suncu, oko podneva.

LEKOVITA SVOJSTVA: Kao biljna lekovita sirovina koriste se osušeni gornji delovi biljke u cvetu. Kada biljka počne da cveta odsecaju se vršni delovi stabljike, listovi i cvetovi, i brzo suše u hladu i na promaji da bi se sačuvala prirodna boja. Biljka ne sme da se čupa, jer se na taj način uništava na prirodnim staništima. Kičica obiluje gvožđem, natrijumom, gorkim heterozidima (geniciopikrozid, eritaurozid, eritrocentaurozid i dr), a sadrži i smolu, šećer, vosak, oko 0,6 do 1 odsto alkaloida, među kojima je glavni gencijanin, i eterično ulje. Najviše gorčine ima u stabljici, manje u cvetu, a najmanje u listu.

LEKOVITOST KIČICE: Kicica je gorak tonik. Deluje kao cist amarum slično lincuri. Upotrebljava se u obliku vodenog ekstrakta, praška, vina i tinkture. Ulazi u sastav gorkih čajeva za stomak. Malo je našeg lekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, često i uspešno upotrebljava kao kičica: za otvaranje apetita, protiv smetnji u organima za varenje, protiv groznice, slabokrvnosti, dijabetesa itd. Kičica ima vrlo sitno i plitko korenje, tako da čim se rukom uhvati, ona se iščupa i na taj način uništi. Kičica se ne sme čupati, nego se gornja polovina stabljike u cvetu pažljivo odseče makazama.

master biolog Milica Nikolić

Fitoterapeutske osobine
Kičica (Centaurii herba, Centaurium umbellatum, Gentianaceae)

Sastav :
·    Sekoroidni heterozidi (svercijamin, sverozid, genciopikrozid)
·    Sekoroidni alkaloid gencijanin
·    Različite ksantone
·    Flavonoide
·    Fenolkarbonske kiseline
Upotreba :
·    Gorke supstance iz kičice, sekoroidni heterozidi i alkaloidi, refleksno stimulišu sekreciju želudačne kiseline i žuči, pa povoljno utiču na apetit i varenje
·    Antioksidativno
·    Antipiretičko
·    DiuretičkoAntiinflamatorno
·    Antiulcerozno
·    Kod malokrvnosti
·    Poremečaja gastrointestinalnog trakta
·    Blago sredstvo za smirenje
Kontraindikacije :
Kod ulkusa želudca !!!!!!!!!!!!!!

Mr farmacije Dragana Rajić
Cenonik-rs Cenonik-bh Cenonik-CG Cenonik-MK