↑ Povratak na LEKOVITO BILJE

CRNI DUD

lekovito-bilje-crni-dud Crni dud ( Morus nigra )

NARODNI NAZIVI: crni dud, dud, crna murva, crnica, murgan, crničika, šandud, murgav dud.

OPIS BILJKE: Poreklo iz Zapadne Azije, raste do 20 m. Kod Grka je bio posvećen bogu Panu i cenio se kao znak mudrosti. Mnogo se uzgaja u Srednjoj i Južnoj Evropi, zbog ploda i drva. Kora mu je debela, sivosmeđa i ispucala. Listovi su 6-15 cm dugi, nepogodni za ishranu svilenih buba, a peteljka je kraća od 2 cm. Plod je crnoljubičast, prijatnog ukusa i veći nego kod belog duda. Dosta je otporan na mrazove.

LEKOVITA SVOJSTVA: Najčeće se kao lek koriste plod i list koji sadrzi etarsko ulje, gorke materije, tanine, smole, vitamin C (2-3 mg po gramu) mangan, gumu, šećer i peptone (vrlo važne protiv šećerne bolesti pošto rastvara belančevine u krvi)

Mladi, zdravi i potpuno razvijeni listovi beru se tokom leta i suše u tankom sloju na promaji u hladu.

LEKOVITOST CRNOG DUDA: Stručna i farmaceutska literatura navodi list crnog duda kao sredstvo za zatvaranje, ali njegova najznačajnija aktivnost je snižavanje nivoa šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da to snižavanje ide najviše do 20%, što nije nimalo loše za osobe sklone povišenom šećeru, kao ni šećerašima s pretplatom na insulin. Po pričanju starih lekara njegovva kora moze da ubije pantljičaru. Verovalo se da lišće duda ublažava bol zuba, a isto tako da rastvara kamen i pesak u telu. U novije vreme neki profesori su potvrdili delovanje dudovog lišća na smanjenje nivoa šećera u krvi. Prvo su to opazili kod zdravih ljudi kod kojih se šećer smanjivao iako su jeli pre toga određenu količinu jela sa šećerom. Dva časa posle uzetog čaja bolesnici su osećali malu nelagodnost s jakim mokrenjem i gustom mokraćom ali bez šećera u njoj. U njegovom lišću je nađen mangan, koji ima veliku ulogu u organizmu, tanini i jedan sastojak koji moze izdržati visoke temperature. Primetno je i veliko prisustvo B2 vitamina. Takođe, umesto caja se moze koristiti i tecan ekstrakt.

master biolog Milica Nikolić

Fitoterapeutske osobine lista crnog duda
(Mori nigrae folium, Morus nigra, Moraceae)
Sastav :
·    Pepton
·    Tanini
·    Smole
·    Adenin
·    Antocijanin
·    Smole
·    Vitamin C. B
Upotreba :
·    Smanjenje i regulisanje šećera u krvi
·    Lečenje bešike
·    Kod prehlada
·    Infekcije oka i nosa

Mr farmacije Dragana Rajić
 
Cenonik-rs Cenonik-bh Cenonik-CG Cenonik-MK